In de kleuterklas van Nederland is een nieuwe rel uitgebroken. Het is Rokjesgate 2016!

Terwijl de rest van de wereld volledig op drift is geraakt uit angst voor kogels, honger  of rekrutering buitelen in de onderbouw van Amsterdam West ambtenaren over elkaar heen in een felle discussie over de juiste roklengte van hun receptiemedewerkers. Het matriarchaat lijkt precies lang genoeg in de riolen van toegevendheid te hebben afgewacht tot het juiste moment zich zou aandienen.

Gisteren was het dan zo ver.

Baliemeisjes moeten zich voortaan kuiser kleden.  Rokjes net boven de knie en zonder knielaarzen! luidt de huishoudelijke mededeling.  Nadat de knop ‘verzenden’ hoogmoedig is ingedrukt slaat de vlam in menig kniekousje.

Huilend vinden de baliemedewerkers steun bij elkaar in de kantine.  Elkaar troostend en moed in sprekend dreigen sommige meiden kamikaze nog liever bij de Lidl te gaan werken.  Dit kan zo niet langer snikt één van de slachtoffers in de hoop op veel bijval.  Heel eventjes valt het stil. Bij mij zou het wel langer kunnen, merkt een andere gedupeerde op, maar dat is zóóó 1950!

Er vanuit gaand dat niet veel mannen zich door de dreigbrief aangesproken zullen voelen, treft de dress code voornamelijk vrouwen.  Dat burgerzaken naast het verstrekken van een paspoort nu ook kledingadviezen geeft is misschien gewoon even wennen.  Tenslotte verlangen velen terug naar het oude Nederland waarin kuisheid een oer-Hollandse norm en zeker geen onderwerp van discussie was.  Bovendien is een oproep tot iets meer zedelijkheid in het goddeloze Amsterdam misschien zo’n gek idee nog niet.  Deels sluit het ook aan bij de compleet uit de hand lopende retro-behoefte van een groot deel van de Amsterdamse hipsters.  Alles uit de verloren tijd is hip en trendy.  Terwijl de een na de andere winkel omvalt spinnen vintage kledingwinkels zo veel garen dat het wol niet langer aan te slepen is.  Dat is natuurlijk goed nieuws voor de lange rokken brigade.  De vijftiger jaren rok is kek!  Je kunt daarnaast geen winkel binnen lopen of er staat een retro chesterfield.  Oma’s oude meubeltjes vinden eerder een nieuwe bestemming, dan oma zelf.  Mannen dragen weer baarden en wie een oldtimer Volkwagen T2 in bezit heeft stijgt boven de eigen persoonlijkheid uit.  De geschiedenis is hot.  Net als vroeger is praten over seks taboe en emancipatie vooruitstrevend.  Oude tijden herleven.  Mannen glijden over tieten van billboards, kleurlingen worden zonder proces door de politie op straat afgeknald.  Net als heel vroeger toen het nog leuk was in Nederland herken je de arbeidersklasse aan hun onverzorgde of ontbrekende voortanden of omdat ze in de rij staan van de voedselbank.  Zelfs de verzorgingsstaat is retro en moet samen met het solidariteitsbeginsel opnieuw haar identiteit zien vorm te geven. In dit licht snap ik  best dat het matriarchaat van Amsterdam West haar kans juist nu heeft schoon gezien.

Al denken ze er op Twitter en Facebook heel anders over.  Capitulatie! Islamisering! typen de volgers, likers en friends met de handen in het haar.  We gaan er aan! schreeuwt ene Remco68.  Ze komen ons halen! brult Chantalmetdikketieten1998 .  Volgend jaar lopen we zelf met een Niqaab caplockt Henk010 volledig de weg kwijt.  Wie is die manager eigenlijk? wil Konijntje123  weten.  Geen idee, antwoord ik snel. Het enige wat over haar bekend is, is dat zij goddank nog van vóór de derde wereldoorlog is.

..en toen kreeg ik ineens heel veel likes.

zo maar een tob dag!

Advertenties