Naast de partij voor de dieren, de partij voor ouderen en de partij voor christenen, arbeiders, ondernemers, onderwijs en de partij tegen de islam, is er nu ook een partij tegen discriminatie.  DENK.  Als bij de bekendmaking ervan direct de verontwaardiging van alle Nederlanders omgezet had kunnen worden in kernenergie, had Afrika een millennium lang van halogeen licht voorzien kunnen worden. In ieder geval is Giel Beelen er goed stuk van en vreest hij vanuit zijn glazen huis voor een culturele kloof van ongekende omvang.

Razendsnel probeert vriend en vijand de nieuwe partij te identificeren in volgorde van huidskleur en etniciteit. Van Turken partij naar een partij voor moslims tot uiteindelijk een partij voor minderheden.  Dat laatste is overigens de schuld van Sylvana Simons.  Geen van de initiatiefnemers krijgt een stukje van zijn Nederlandse identiteit toegekend, want hardnekkige geruchten fluisteren kwaadaardig dat DENK onherroepelijk de lange arm van Erdogan is. Spionnen dus. In onze tweede kamer. Tot zo ver weten we het zeker.

Snel bel ik even naar Obama en vertel hem wat er bij ons aan de hand is. Hij moet er hartelijk om lachen. Mandela ook. Hij komt niet meer bij.

In de tussentijd barst het internet uit elkaar van de racistische uitspraken. Sylvana Simons is het mikpunt.  Linkse partijen schuiven ongemakkelijk meer naar rechts en framen de nieuwkomer tot ongewenste vreemdeling in het Parlement. “Nepparlement!” herhaalt Wilders sissend. Dolgraag zou ik nu wel eens willen weten wat er van de onophoudelijke geruchtenstroom waar is.  Lopen we echt gevaar?  Jammer genoeg kan niemand hier antwoord op geven want de hedendaagse journalisten bevechten de vrijheid van de ongenuanceerde buikinhoud harder dan dat zij de plicht van journalistieke waarheid bepleiten.

Licht geëmotioneerd door alle ophef en doodverwensingen legt  Sylvana Simons uit , waarom juist DENK. Het is tegen dovemansoren en inmiddels ergens achterin mei 2016 wanneer zij verbaal wordt gelynched. Opkankeren! Typhushoer! Kankeraap! Aandachtsgeilehoer! ZwartePiet! Goldnigger! Zeikslaaf! Armeenese genocide ontkenner! Exit! Jij! Dood! NU!  Miljoenen Nederlanders nemen zich voor- en zweren publiekelijk haar nu nooit meer aardig te vinden. Er is zelfs een speciale Facebook pagina geopend die een officiële uitzwaaidag voor Sylvana Simons aankondigt op 6 december. Satirisch bedoelt natuurlijk en ook een beetje om haar afkomst te benadrukken en deze onlosmakelijk te verbinden aan die van zwarte Piet.  Binnen mum van tijd heeft de Facebook-pagina meer likes& leden dan de hele politieke beweging DENK, de partij voor de dieren, het inwonersaantal van Monaco en de PVDA bij elkaar.

Terwijl ik mijmer,  buitelen ‘witte’ mannen en vrouwen met bloed doorlopen ogen over elkaar heen om elkaar te overtreffen in wie Sylvana het hardst kan kwetsen. Vooraanstaande columnisten doen verschrikkelijk hun best. Cabaretiers hebben de tijd van hun leven. Voor straf en omdat ze de Armeense genocide maar had moeten erkennen. Ondertussen dwaal ik af naar Quinsy Gario, ook hij haalde het in zijn gekleurde hoofd om het witte toneel te betreden met een ander perspectief op iets wat al snel een achillespees bleek.  Daarmee hield ook voor hem zijn freedom of speech op. Onaangepast was hij. Niet geïntegreerd.  Oprotten dus. Daarna werd hij gefileerd en gedegradeerd tot één van de vele apensoorten die het universum rijk is.  Oh, en in combinatie met oneindig veel doodverwensingen natuurlijk.  Er werd met scherp geschoten tot hij na het borrelen en ophoesten van zijn laatste overtuiging, overleed aan de gevolgen van een karaktermoord. Joran van de Sloot , Holleeder en Johnnie Mieremet moeten dit met verbazing hebben aangezien. Zelfs zij kregen, ongeacht het aantal mensen dat ze afknalden,  niet zoveel volkswoede gemobiliseerd.

Verdrietig draai ik het telefoonnummer van Rosa Parks. Misschien heeft zij een advies?  Jammer genoeg is haar verbinding om te huilen.  Ze zit in een bus en weigert zoals altijd om op te staan.

Ondertussen kijkt niemand meer op van racisme bij de politie en hoort racisme op het voetbalveld inmiddels bij de oer-Hollandse bitterballen en voetbalcultuur. Racisme op de arbeidsmarkt is in theorie misschien nog ongewenst, maar in de praktijk een doodnormaal gegeven.  Dat vluchtelingenhaat sneller kon inburgeren  dan Max Verstappen de eindstreep kon halen lijkt een bijzaak geworden. Over het aantal aanslagen op Moskeeën in Nederland nog maar niet te spreken.  Op een stagiaire van Maurice de Hond na is niemand hierin geïnteresseerd. Evenals dat kinderen uit migrantengezinnen ongefundeerd maar structureel worden opgezadeld met een lager schooladvies. God, wat is er veel mis. Geschokt ben ik ook, wanneer ik een reactie lees van Facebook nadat bij hen een racistische pagina is gerapporteerd.

“racistische pestcampagnes tegen zwarte vrouwen met een mening is niet in strijd met de richtlijnen van Facebook”.

Pas twee pakjes Camel Black later kan ik weer normaal nadenken. Ik raak er eerlijk gezegd een beetje van in paniek. Wie in vredesnaam kan ik bellen? Ook de telefoonlijn van Martin Luther King is morsdood. Misschien wel daarom schrijf ik uit ellende maar een boze brief naar mezelf:

Lieve Ik,

Had Sylvana de Armeense genocide dan moeten erkennen tegenover mensen die tot op de dag van vandaag de gevolgen van tweehonderdvijftig jaar slavernij weigeren te erkennen?  Zelfs trots uitdragen! en prat gaan op een mensenverslindende VOC mentaliteit? En dat terwijl wetenschappers het onderling niet eens zijn of het überhaupt een Armeense genocide genoemd mag worden? Volgens Wikipedia is slechts een deel van de historici het hier over eens. Een ander deel van de historici, waaronder uitgerekend Westerse! historici die gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk beweren dat er weliswaar een massamoord heeft plaats gevonden, maar dan wel één die niet afwijkt van andere totalitaire oorlogsituaties! Laat staan dat het vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de Holocaust. Dat staat op Wiki! Niet mijn woorden! En dan moet uitgerekend Sylvana Simons zich uitspreken of er nu wel of geen genocide heeft plaats gevonden?  Doe effe normaal zeg! Meer mensen zouden zich soms eens van een persoonlijke mening moeten onthouden, zeker in de rol van aanstaande politica of wanneer je het gewoon even niet weet.

Of had ze beter niet kunnen zeggen dat Ebru Umar haar sanctie deels over zichzelf had afgeroepen? Terwijl Angela Merkel het overigens volmondig met haar eens zou zijn, en zij onlangs nog een vrijheidsprijs kreeg uitgereikt! De vrijheid van meningsuiting kan nou eenmaal niet worden toegepast in China, Rusland, Afrika, India, allerhande Arabische landen en sinds Erdogan dus ook niet in Turkije! Ja, dat is kut. Maar je hoeft niet heel erg geïntegreerd te zijn in de wereldpolitiek om dat te kunnen weten. Nee, dat is niet leuk, maar niet kutter dan de wetenschap dat op datzelfde moment, honderden en misschien wel duizenden Nederlandse mannen en vrouwen gestraft werden, of in afwachting van hun straf waren inzake ‘belediging’ van alleen al de wijkagent. Geen haan die naar hen kraaide. Hadden ze hun grote bek maar moeten houden tegen de politie, zeggen we dan ineens.  Ook bleef het Malieveld angstvallig leeg toen Abulkasim Al-Jaber  ‘Fuck de Koning” riep en hem majesteitsschennis ten laste werd gelegd. Ik kan me niet herinneren dat Rutte toen werd plat gebeld door buitenlandse ambassades en regeringsleiders. Dus werd de knaap gearresteerd in het hartje van onze democratie. Net zoals Ebru Umar werd hij verhoord en tijdelijk van zijn vrijheid beroofd. Net zoals Quincy Gario die wegens het dragen van een t’shirt met daarop de tekst: ‘zwarte Piet is racisme’ kon rekenen op een sterk staaltje vrijheidsberoving. Iets waar Erdogan nog een puntje aan kan zuigen. En wedden dat zowel Quincy als die gast die ‘fuck de koning’ riep, nog geen appje of steunbetuiging van Rutte hebben gehad?

Eerlijk gezegd denk ik dus dat Nederland in haar handjes mag wrijven met een dame als Sylvana. Een autonome denker. Een strijdbaar activist. Een hoofd boven het maaiveld. Niet te beroerd om een compleet land tegen de haren in te strijken. Niet bevreesd voor ontelbare doodsbedreigingen. Niet schuw om zichzelf voor alles wat rot is uitgemaakt te laten worden, met slechts één doel voor ogen: het bestrijden van racisme, seksisme en ongelijkheid. Mocht DENK werkelijk zijn wat half Nederland er van denkt, dan zullen we dat door- en via Sylvana als eerste horen, want geen christen, jood, moslim of atheïst heeft haar tot op heden het zwijgen kunnen opleggen, en daar mogen we in Nederland wel wat dankbaarder voor zijn.

Alleen om die reden al, besluit ik in mijn laatste poging om iemand aan de lijn te krijgen, Sylvana zelf te bellen. Háár telefoon gaat gelukkig wel over. De verbinding is verbazingwekkend goed.  Dit keer geen dode, maar een springlevende verbinding.  Haar stem klinkt bevlogen, authentiek en opgewekt.

‘Welkom in 2016’ vertelt ze, ‘we hebben nog een lange weg te gaan’.

‘Ja’, zeg ik met happerende en jankerige ondertoon.

´Dat ‘denk’ ik dus ook´…

Advertenties