Goed, in Frankrijk is het dragen van de boerkini nu dus op sommige plekken verboden. Treurig, en ook best imbeciel. Ik heb namelijk nog nooit een vrouw in een boerkini met een AK 47 een vol terras op zien lopen, haring zien eten, of zichzelf tot ontploffing zien brengen in een zandbak. Een verbod op uitgerekend haar hippe zwempakje slaat als een tang op een gratis bakje knoflooksaus.

Maar bovenal een tergend staaltje institutioneel seksisme.

Het zijn opnieuw mannen die bepalen wat zij wel of niet aan mag.  Omdat er een politieke boodschap mee wordt uitgedragen? Als dat de onderbouwing is, dan ook graag een wet tegen getatoeëerde badgasten die met hakenkruizen en andere mensbeeld vijandige symbolen, de goedmoedige sfeer in willekeurige  badplaats komt verzieken. Dat is ook best politiek. Dat angst de Franse stranden regeert, a la! maar het zijn toch echt geen vrouwen die terrasjes opblazen. Alweer doen alleen mannen dat. Net als hele dorpjes van de TomTom wegvagen overigens. Pak lekker hun zwembroek af!  In hun zwembroekje zit voldoende testosteron  om het complete heelal 24 uur van licht te voorzien. Of zou het verbod nodig geweest zijn om vrouwen tegen hun eigen zedelijkheid-nijd  te beschermen? Ha ha ha! dat is een goeie stomme seksistische rotgrap!

Uiteindelijk draait alles om hen. Wat mannen vinden. Hoe mannen hun gezin zien. Hoe mannen hun geloof belijden. Hoe mannen eer- én hun familie-eer uitleggen. Wat mannen verstaan onder kuis. Hoe mannen denken over seksisme en het feminisme. Hoe mannen denken over zeden, religie, commercie én politiek.  Binnen die lijnen zoeken boerkini dragers nu naar middelen en mogelijkheden. Naar uitwegen en nieuwe kansen. Naar ontspanning en aansluiting.

In plaats van blijdschap dat ook zij nu een manier hebben gevonden, moet er weer een discussie los barsten over wetgeving of  het voorkomen er van. Bizar. Mannen doen maar wat en vrouwen betalen er keer op keer de prijs voor.  Maar goed, we hebben zelf ook nog wat te doen in het bevrijden van onszelf. Te beginnen bij onze kinderbadkleding. Heus, kleuters hebben geen tieten! Waarom in vredesnaam moeten vrije Westerse meisjes in de leeftijd van 0-12 jaar nog een bovenstukje dragen? Waarom moeten de tepeltjes van een vierjarig meisje worden afgedekt? Waarom is het volstrekt normaal om de suggestie te wekken dat zij borsten hebben en moeten daar nu al schaamlapjes over heen? en over de volgroeide Big Mac borsten van mijn buurman niet?   Zolang wij in het vrije Westen nog massaal de tepels van onze kinderen bedekken, en in diens schaduw onze naïeve tienermeisjes met bindgaren tussen hun billen hun zelfbeeld bij elkaar moeten zien te houden, zijn we écht zelf nog veel te onderontwikkeld om ons nu al te gaan mengen met de badmode binnen andere culturen. Misschien over een paar jaar..

..als we allemaal wat verder zijn.

Advertenties