De VVD wil dat er een einde komt aan het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Ze hebben er zelfs Kamervragen over gesteld.  Vegetarische namen zijn misleidend en zijn geen weergave van de werkelijkheid, vinden ze.

Asjemenou.

Hoewel het de meeste steakholders van het schnitzelparadijs een dikke rookworst zal zijn, schijnen de Kamervragen er bij een kritisch deel van de achterham ongekruid te zijn ingehakt.  2017 is krap vier dagen jong wanneer in de diepere krochten van het internet vlezige burgers elkaar spontaan beginnen uit te leggen dat er geen ham in boter- en geen vlees in een tomaat zit. Sommigen vallen van hun stoel van het lachen. Anderen reageren bloedserieus. Zoals de VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders.  Twee oprechte conservatieven die niet alleen de naam van de vegetarische worst willen verbieden, maar ook van de Nederlandse regering verwachten dat zij zich op Europees niveau duidelijk uit spreken over de ware identiteit achter het vegetarische worstenbroodje.

..en daarom hou ik van dit land.

Terwijl de wereld in de fik staat, de ijskap smelt, Nederland onder de zeespiegel ligt en verveelde hackers met een paar muisklikken dammen, bruggen en waterkeringen open kunnen zetten, stelt de VVD Kamervragen over de toekomst van het vegetarische worstje…

Dat is best lief..maar wie gaat dit in vredesnaam het zoontje van Halbe Zijlstra uitleggen?

Anderzijds stelt het stiekem gerust, dat we in aanloop naar Kabinet Wilders I nog ruimte genoeg over hebben voor het stellen van kritische vragen over nep vlees.  Dat er nog idealisten rondlopen die de woorden ‘vegetarisch’ en ‘kip’  principieel niet in één product vinden passen. En dat de VVD op komt voor een minderheid die er net zo over denkt. Daar kan de Partij voor de Dieren nog een puntje aan zuigen.  Zo schreef ik ooit een ingezonden brief naar Marianne met de vraag of vleesetende planten  vegetarisch zijn?  Een geautomatiseerde berichtendienst stuurde ze me door naar de rubriek;  ‘meest gestelde vragen’.

Wat ik daar allemaal las!

Zo wilde iemand uit de categorie veganisme weten of hij voor het kinderpartijtje van zijn zoontje een maaltijd bestaande uit koetjesrepen met plantaardige jus nou wél of níet mocht geven. En zocht iemand anders naar een ervaringsdeskundige die al eerder vingerplanten met vleesbomen had gekruist.  Onder de indruk was ik ook van een man die voorspelde dat varkensvlees in de toekomst beter bij de apotheek kan worden afgehaald, omdat in een gemiddeld speklapje zoveel groeihormonen zitten dat je na het eten er van gemakkelijk twee centimeter langer kunt worden. Technisch gezien hoor je zoiets te kunnen declareren bij het ziekenfonds, vond hij.  Er reageerde heel verrassend een transseksueel op. Zij vertelde in de eerste fase van haar transitie al direct een indringende geslachtsverandering te hebben ondergaan door op advies van een omstreden homeopaat alleen maar drie maal daags een broodje shoarma te eten. Ze werd bijgevallen door een geadopteerde jongen. Hij vertelde door het eten van varkensvlees, nu een meter langer te zijn dan de familie waartoe hij oorspronkelijk behoorde. In zijn land van herkomst kon je teruggekeerde adoptiekinderen in de aankomsthal al herkennen. Alleen al daarom gaf de geadopteerde jongen zijn eigen kinderen uitsluitend nog vegetarisch eten, in de hoop zijn nageslacht weer terug te muteren naar zijn oorspronkelijke vorm.

Dus wie oud wil worden en GTST écht helemaal af wil zien stapt beter over op natuurlijke soja.  In ieder geval totdat we precies weten tegen welke burgers de VVD ons nu echt in bescherming wil nemen.

Advertenties