In het Zuid-Hollandse plaatsje Holy overwegen twee jonge ambitieuze ondernemers in een leegstaande boerderij een afkickkliniek te beginnen voor mensen die verslaafd zijn aan zwarte Piet. De ondernemers geven aan een gat in de markt te zien omdat de huidige hulpverlening tot op heden ontoereikend is gebleken. Het gaat om mensen die in het dagelijkse leven (en op social media) dermate vastdraaien met betrekking tot dit specifieke onderwerp, dat door anonieme zorgmeldingen hun werkgever betrokken is geraakt of betrokken dreigt te raken.

Afhankelijk van de ernst en aard kan individueel worden geleerd beter om te gaan met verhalen die in de jonge jaren zijn voorgehouden en op latere leeftijd kinderfeestjes in de weg zijn gaan staan. Specifiek mikken de ondernemers op mensen die vanaf hun vijfentwintigste levensjaar nog steeds bij hoog en laag beweren dat Sinterklaas bestaat en hiervan andere volwassenen willen overtuigen. Kenmerkend voor deze doelgroep is ook dat zij zonder PGB-indicatie of bijzondere vermelding in de DSM4 classificatie urenlang Googlen om de werkelijke oorsprong van zwarte Piet te achterhalen waarbij zij de minst aannemelijke uitleg het meest waarschijnlijk zijn gaan vinden.  De realistische variant maakt hen razend, buiten zinnen, verdrietig, provocatief en angstig.

Het gaat hierbij om mensen met ernstige verander- en ontwikkelingsproblemen. Deze mensen lopen in het dagelijkse leven volledig vast omdat ze geen boodschappen meer willen doen bij de Jumbo, de Hema, de Bijenkorf, de Action, de Lidl en eigenlijk overal waar men het kinderfeest, toegankelijk voor alle kinderen wil maken. De ergste verslaafden beweren bij voorkeur ook geen RTL programma’s meer te willen kijken en vliegen uit vaderlandsliefde principieel via Dusseldorf. Het betreft specifiek mensen die stelselmatig vragen om meer tijd,  om beter afscheid te kunnen nemen van hun koloniale denkpatronen.

Ben jij iemand, of ken jij zo iemand? Meldt hem of haar dan snel aan, want vol is vol!

De ondernemers geven aan daarnaast een speciaal agressiereguleringsprogramma te hebben ontwikkeld voor mensen die het fijn vinden om gedurende de Sinterklaasperiode extra zwart geschminkt de straat op te gaan met als doel het plezieren van eigen- en het belagen van andermans kinderen. In een speciaal daarvoor ontwikkeld de-radicaliseringsprogramma leren de lieden met behoud van eigenwaarde stapje voor stapje een beetje minder schmink te gebruiken. Tijdens dit programma zal bijzonder veel aandacht worden besteed aan het verwerken van de emoties die men voelde tijdens de eerste ervaring op schoot van Sinterklaas, en na het ontvangen van de eerste nootjes uit de viltige hand van zwarte Piet.  In de volgende fase leert de cliënt onder woorden brengen hoe hij/zij omging met de emoties toen hij/zij voor eerst hoorde dat Sinterklaas niet bestond. In de laatste en afsluitende fase van deze training wordt er in een familieopstelling verder uitgekristalliseerd door wie van de gezinsleden zij zich het meest genaaid hebben gevoeld. Aan het einde van dit programma is men in staat emoties en gedachten ten aanzien van het Sinterklaas onderwerp zonder impulsdoorbraken onder woorden brengen.

Het tweetal denkt daarnaast ook in een speciale gezinsbehandeling te kunnen voorzien, waarbij de partner en kinderen van de cliënt worden betrokken. Het probleem van één gezinslid zou niet los gezien kunnen worden van de rol van de overige gezinsleden, zo meent het behandelduo. Het uiteindelijke doel is dat de gedragsproblemen van de cliënt zijn verminderd en de ongeboren kinderen van het gezin weer namen zullen dragen  als Sylvana, Dieuwertje, Anouk, Anousha, Sunny, Jeffrey,  Quincy of Sophie. Aan het eind van de gezinsbehandeling zou de cliënt goed in staat moeten zijn een leuk kinderfeest te organiseren waarbij niet langer gebruik gemaakt hoeft te worden van een koloniaal construct met hedendaagse racistische trekken.  Wanneer dit het geval is, is het trauma volledig verwerkt en zal de cursus worden afgesloten met een kinderfeestje en ontvangen de deelnemers ter afronding een échte Pietendiploma.

In overleg met diverse verzekeringsmaatschappijen is gekeken of deze behandeling(en) in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding. Een aantal verzekeringsmaatschappijen is hiertoe bereid gevonden.  Ingewikkeld daarbij is wél  dat deelnemers die voor dit behandelaanbod in aanmerking komen zich doorgaans niet willen laten vergoeden door instanties die de doelstelling van de behandeling onderschrijven.

Alle behandelaars zijn BIH geregistreerd waarbij BIH staat voor:  Blackface Is History.

Advertenties